Ma beleborultam egy szenzációs hirdetésbe, a kratív.hu oldalán.
Komolyan mondom nagyon "feldobott"!

Percekig azon gondolkodtam, hogy vegyek e még egyáltalán levegőt... aztán vettem. És most egyszuszra elmondom, hogy mit gondolok erről az egészről... de előbb álljon itt a hirdetés, pontosabban a sokoldalas pályázati kiírás első oldala. (forrás: ITT)
 

 


 

Tehát: ha figyelmesen olvasod akkor láthatod a legfontosabb információt: I. kategória Vényköteles gyógyszerek hirdetései...

Na akkor kezdjük. Nem volt tilos még nemrégiben a vényköteles gyógyszereket reklámozni? Vagy csak én tudom rosszul? Ez mondjuk lehet, de ettől függetlenül egyáltalán. Nem az számít, hogy egy gyógyszer hatékony e vagy sem? Az számít, hogy melyiknek jobb a reklámja és erre még pályázatot is ki lehet írni? FELHÁBORÍTÓ!

Nem csak azért mert egyáltalán nem etikus a gyógyszerek reklámozása, tekintettel arra, hogy a "vevő" nem "szakember" - és ne tessék nekem azzal a dumával jönni, hogy ettől még tudnia kell hogy van választási lehetősége, MERT valójában NINCS!

Ha és amennyiben minden úgynevezett gyógyszer összes hatásáról szóló információval és az összes azokkal kapcsolatos ismerettel is ellátjuk a "vevőt" akkor talán lehetne, de akkor sincs igazán, mert sem orvosi, sem nem vegyészmérnök diplomával a zsebében rohangál az ország apraja naggya, tehát általában a patikusa (ez is milyen baromság - eddig volt fodrásza, autószerelője, mostmár van saját patikusa is) vagy orvossa vélemnyét  kell kikérnie (erre egyébként figyelmeztetik is a reklámok... de kedves)!

De térjünk vissza a reklámokhoz. Tekintsünk el attól, hogy a reklám, vagy promóció SOHA nem tekinthető hiteles információnak (bár ez sem lényegtelen), csak azt vizsgáljuk, hogy etikus dolog e, hiányos adatokkal reklámozni egy terméket, aminek hát nem az a fogyasztói mechenizmusa, hogy ha nem ízlik akkor nem eszem meg... vagy ha nem hatott akkor 72 órán belül visszaviszem és visszakapom a pénzem. Ez ugyanis NEM lehetséges. Mert gyógyszert nem élvezeti cikként fogyasztanak sz emberek - ha ez nem tűnt volna fel - hanem KÉNYSZERBŐL és egy kényszerhejzetben levő embert sokkal könnyebb rászedni, mint azt aki szabadon dönthet, mert nincs semmi nyűgje, baja - de ez csak az egyik része a dolognak.

A másiik, hogy sokan vannak akik már nem is tudnak visszamenni a patikusukhoz - bármilyen kedves és szolgálatkész is volt amikor eladta nekik az éppen agyonreklámozott új CSODAszert az xy gyár új (többszörös haszonkulccsal értékesíthető) termékét, mert időközben meghal. Ja, nem volt szerencséje és éppen belesett abba a  NAPI 22-be aki a gyógyszerek fogyaztásába hal bele Magyarországon.

JÓL LÁTOD! Igen! Naponta! Igen, Magyarországon! Ez a KSH adata. Ezek a bejelentett esetek. Nem öngyilkosok, akik több altatót vettek be, vagy óvatlanok akik a gyerekszobában tartják a szép színes gyógybogyókat. NEM. Azok az emberek, akik ORVOSOK által rendelt, az előírások szerinti adagolásban alkalmazott "gyógyszerek" ÁLDOZATAI.

NAPI 22 honfitársunk!

Akik még élhettek volna.

Fiatalok és idősek, nők, férfiak, gyerekek, felnőttek.
Olyanok, akik előtt még ott volt az élet, akik alkothattak volna, akiket már hiába várnak haza gyerekeik, akiket siratnak a szüleik, hiányolják öket a barátaik.
Akik még élhettek volna, akik még szerethettek volna, akiket még sokáig szerettek volna, akikre új szerelmek, új kihívások vártak.
Akik még elmehettek volna megnézni Párizst, vagy az avasi kilátót, de már nem tehetik, mert a gyógyszergyárak féktelen profitéhsége megakadályozta őket ebben.

NAPI 22 ismeretlen ismerősünk, akiknek NEM kellett volna meghalniuk, ha ... és itt persze ezer okot sorolhatunk, de abból az ezerből egy ok (egy nagyon hangsúlyos ok) a gyógyszerlobbi hazugságáradata, a gyógyszercégek profitéhsége.

Szóval pályázat! Tehát az a kérdés, hogy ki tudja ezt a kozmikus méretú szemétséget a legjobban "eladni" a legjobb promót kitalálni, a legjobban meggyőzni mariskanénit, hogy neki azonnal szüksége van egy fityfiritty Sprayra, mert gombás a lába, vagy valami hasonló baromsággal elérni, hogy pistabácsi bemenjen a jóságos doktorbácsihoz (egyébként tényleg az - nem bántom semmiképp sem az orvosokat - Ők is áldozatok) és felirassa azt az izét amit a TV-ben látott.

Pályázat - verseny!

Nos én megnéztem a Kreatív etikai szabályzatát és azt láttam, hogy etikusnak kell lenniük, hogy minden fontos adatot meg kell adniuk, meg hasonlók. Hogy hitelesen kell tályékoztatni meg ilyenek...

Nos ennek szellemében elkészítettem a pályázat általam valóban etikusnak gondolt kiirását... Ezt most közreadom és felajánlom a Kreatívnak - ingyen - használatra, csak hogy ne kelljen saját etikai kódexüket megszegniük és magukat reggel a tükörbe szembeköpniük...

Azt kívánom (komolyan azt kívánom): használják EGÉSZSÉGGEL!
Azt kívánom minden kreatívnak és nem kreatívnak, hogy ne legyen szükségük az általuk hirdetett szerekre - SOHA! Ezt kívánom a minden embernek, köztük gyógyszergyárak, gyógyszerforgalmazó cégek, patikák munkatarsainak és ezt kívánom az orvosoknak!

 

 

 

Mielőtt felháborodottan felhívnál, kedves gyógyszerérdekelt barátom, figyeledbe ajánlom a következő linkeket:

1. http://part-epigrammak.freeblog.hu/archives/2007/10/18/Gyogyszermaffia/

2. http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__292391-hiszitek-hogy-van-gyogyszermaffia-elhiszitek-hogy-reg-megvan-a-rak-gyogymodja__oldal-1

3. http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=3615&cim=Globalis-gyogyszermaffia
(megjegyzés: a szaksajtó diszkrét bája - így is lehet értelmezni a gyógyszemaffi hátterét, de szerintem ez csak a valódi gyógyszermaffia védelmét szolgálja)

4. http://www.propeller.hu/eletmod/526013-a-gyogyszermaffia-erdekeben-all-a-tudatlansag

stb...

igen ez kissé egyoldalú bemutatása a dolgoknak, de a MÁSIK oldal a csapból folyik, mert a gyógyszergyárak promóciós forrásai kifogyhatatlanok... (hogy honnan szedik a sok lóvét, ki tudja...?)

A bejegyzés trackback címe:

https://chili.blog.hu/api/trackback/id/tr1001272685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása